Önskning om ett bättre 2012

2011 har varit ett mycket turbulent år men också ett fantastiskt år. 2011 har fått mig att begripa vad livet innebär och speciellt vad ordet moral betyder.

 

I början av 2011 utsattes jag för mobbning, i samband med mobbningen förlorade jag en del av mig själv. Inombords var jag inte längre samma glada Jakob även om jag utåt sett kunde dölja mycket både för min familj och för vuxna på skolan.

 

Mobbningen blev allt grövre och grövre. Jag började dricka mer och mer. Döden var nära att fånga mig, i mitt desperata rop på hjälp.Droger kom in i mitt liv. I Stockholm började jag umgås med fel personer. Skolan kunde inte längre ta ansvar för mitt liv men samhället kunde ändå inte acceptera att en ung människa gjorde så här mot sig själv.

 

Detta resulterade i ett akut omhändertagande då myndigheter bedömt att mitt hälsotillstånd sattes i spel med livet. Vilket utan tvekan var sant, (då). Jag placerades på ett jourhem i Sörmland. Ensam i ett hus tillsammans med två andra pojkar tillbringade jag ca 1 och en halv månad av 2011. Jag studerade och började skriva på min bok ”Sanningens Ord”. Tyvärr slutade även tiden på jourhemmet i tragik. Jag stack efter att ha blivit hotad med en kniv.

 

I juni flyttade jag till ett öppet behandlingshem norrland. Där möttes jag av vänlighet och respekt, för första gången på länge. Jag började jobba som vaktmästare på et företag och skrev på min bok. Till hösten började jag Björknässgymnasiet. Jag jobbade även under hösten mycket med boken. Mitt liv hadde ordnat upp sig.

 

I slutet av året blir boken äntligen klar! Sanningen och det som jag utsattes för fortsätter att uppdagas. Speciellt efter en intensiv debatt om våldet på internatskolan lundsberg, som jag följt noga.

 

I december månad gick jag öppet ut och berättade min historia med bild. Ytterligare en smutskastningskampanj började på nätet, falska anklagelser, rena lögner och rykten spreds. Men som sagt sanningen kommer alltid fram. Skolinspektionens granskning visar den 15 december att grennaskolan inte är en trygg miljö. BO väljer att gå vidare med mitt ärende. Visst hade jag rätt och kan man nu ifrågasätta min sanning?

 

Först i dag med slutsats av min bok inser jag hur lärorikt det här året har varit för mig och vad jag har lärt mig. Och vill lära andra!

 

Jag skriver detta inlägg i förhoppning om ett gott nytt år. Med löftet om att aldrig mer behöva tillbringa en nyårsafton eller midsommar där jag inte vill och där jag inte önskar att någon annan ska behöva vara mot sin vilja. Och med vetskapen att även de beslut som man själv fattar ger konsekvenser. Följder som inte försvinner i första taget oavsett hur mycket man än försöker. Med lärdom av detta år ger jag inte upp, jag kämpar vidare även år 2012.

 

Gott Nytt År!

Jag hyllar er som vågar berätta

HOPPADE AV Lisa stod inte ut med mobbningen på Grennaskolan och bytte skola innan läsåret var slut.
HOPPADE AV Lisa stod inte ut med mobbningen på Grennaskolan och bytte skola innan läsåret var slut.

Hånad – inför skolans lärare


Grennaskolans yngre elever blev förnedrade på julrevyn

Redan första året på internatet Grennaskolan blev kränkningarna för mycket.

I ”Julrevyn” förnedrades hon på scen av äldre elever.

– Det var ett sådant hån, och i publiken satt lärare och skrattade, säger Lisa, som nu talar ut om sin tid på mobbingskolan.

Allt fler elever vittnar om pennalism och mobbning som inte uppmärksammas av vuxna – men de så kallade riksinternaten, Grennaskolan, Lundsberg och Sigtuna, hävdar att de inte alls känner igen sig i kritiken.

Sjöng ramsor

Lisa, som är i 20-årsåldern, är en av dem som valt att nu berätta om sin tid på Grennaskolan.

Den blev inte ens ett år lång.

– Ibland vågade jag inte gå i korridorerna för att det var några tjejer som var äldre som sjöng ramsor om mig, säger Lisa.

När sistaårseleverna satte upp en julrevy blev påhoppen för mycket.

– Under ett halvår hade de samlat information, bilder och luskat fram pinsamma saker om andra elever, säger Lisa.

Visade på filmduk

En tjej blev uthängd för vilka killar hon hade haft sex med. Andra klädde tredjeårseleverna ut sig till, och läste elaka ramsor om.

Lisa var en av de värst utsatta.

Hon hånades med bilder och elaka kommentarer som visades på en filmduk i aulan.

Tillsammans med två eller tre andra elever tvingades hon sedan upp på scenen.

– Vi fick sätta oss på en stol. Det stod en tjej bakom varje stol, sedan tog de en blöt handduk som de gnuggade i hela ansiktet på oss för att ta bort allt smink.

Lisa och de andra tvingades gå ut på en ramp i publiken.

– De skrek ”visa nu hur ni ser ut utan smink”. Det var ett sådant hån, och i publiken satt lärare och skrattade.

– Jag fattar inte att lärarna tillåter en sådan show. Det är vansinnigt, de hade ju sett genrepet innan, säger Lisa.

”Mådde inte bra”

Förnedringen blev för mycket. Innan läsåret var slut hade Lisa bytt skola.

– Tonåren är en känslig ålder, jag mådde verkligen inte bra efter det där.

Grennaskolans skolchef Mats Almlöw vill inte kommentera Lisas berättelse. Samtidigt vidhåller han att ingen på skolan känner igen sig i beskrivningarna som förekommit i medier och i Skolinspektionens rapport.

– Samtliga som är här har tagit väldigt illa vid sig av det här, säger han.

Ska svara inspektionen

Skolan har vidtagit flera åtgärder som Skolinspektionen krävt, bland annat genom att se över likabehandlingsplanen under hösten.

Skolinspektionen har även riktat kritik mot Lundsberg och Sigtuna. Skolorna har till februari och mars på sig att svara på myndighetens föreläggande.


Riksinternaten

Lundsberg

Grundades 1896 och drivs av en stiftelse vars syfte är att driva skolan i ”demokratisk anda och kristen grund”.

Årskurs nio till tredje året på gymnasiet, totalt cirka 220 elever.

Kända tidigare elever: Prins Carl Philip, Ian Wachtmeister, Jan Boris Möller, Johan Rabaeus.

 

Sigtuna

Redan på 1920-talet fanns i Sigtuna två internatskolor, de slogs ihop till Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket 1980.

Årskurs sju till tredje året på gymnasiet, totalt cirka 490 elever.

Kända tidigare elever: Olof Palme, kung Carl-Gustaf.

 

Grennaskolan

1963 startades skolan av Kursverksamheten vid Stockholms Universitet som Sveriges första internationella gymnasium. Ombildades till riksinternat 1970. 1996 ombildades skolan till ett aktiebolag.

Årskurs sju till tredje året på gymnasiet, totalt cirka 240 elever.

Kända tidigare elever: Rickard Sjöberg.

Hämtad från Aftonbladet 2011-12-21

Nyhetsbrev!

Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 

Hej,

Här kommer en jul hälsning från mig & mitt arbete mot mobbning!


Som ni kanske vet

Har jag beställt in 200 exemplar av min bok "Sanningens Ord". Ni som beställt boken och fått ett mail av mig, boken kommer snart! Ni som ännu inte beställt den köp den nu, det är inte försent! En perfekt present till vänner och bekanta. Eller varför inte av eget intresse? Om ni vill läsa mer om boken klicka på bilden.


 


Övrig information:


I media

Jag valde att i förra veckan gå ut i media och berätta min historia. Detta gör jag inte för att hämnas eller någonting annat. Utan enbart för att jag vill hjälpa andra. Från skolans sida väljer man att hävda att detta är en engångsföreteelse, men detta är inte sant. Jag har den här veckan fått in ytterligare en vittnesbörd om mobbning på GS och skolinspektionens granskning har visat att Grennaskolan inte är en trygg miljö.


Det handlar inte bara om att sätta press på Grennaskolan, utan om ett budskap att den behandling jag utsattes för inte är okej.


Därför vädjar jag till er andra som utsätts för kränkande behandling. Berätta! Ni behöver inte vara rädda eller skämmas, det är aldrig ert fel och kan inte rättfärdigas på något vis.  Kom i håg det du upplevt kan ingen ta ifrån dig.


Artikeln och senaste blogg inlägg kan ni läsa via länkarna nedan.


Blogg inlägg:

"Inte bara min sanning" läs det här

"Jag gör det för att hjälpa andra" läs det här

 

Aftonbladets artikel:

Läs den här

Följ mig på facebook, youtube och twitter (klicka på någon av knapparna).


 

 

Ha en riktigt God Jul & ett Gott nytt år!

Bästa hälsningar Jakob Lindén

[[www-jakoblinden-webb-se]]Vill du sprida vidare detta brev detta brev på facebook här, twitter här eller din blogg här :)

 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

Visa fler inlägg