Mycket energi, mycket kraft men rättvisan har i alla fall delvis segrat

Hej, 

Det har varit mycket den senaste tiden. Jag har därför inte skrivit så mycket på bloggen men väljer nu att skriva ett lite längre inlägg. Till att börja med vill jag önska alla läsare en riktigt trevlig och skön valborgsmässoafton! 

För drygt en vecka sedan var jag på rättegång i Jönköpings tingsrätt. Det kändes jobbigt men ändå bra. Att ett år efter det här stå där i salen och berätta min historia. 

Rättegången som jag hoppades skulle bli av blev nu äntligen av såhär gick den till: Åklagaren läste upp åtalspunkten i fall nummer 1. Advokaten till den tilltalade inledde sin predikan med en mild form av smutskastningskampanj. En mängd obekväma och något förvirrande frågor ställdes till mig, lite som om jag vore en brottsling och som om jag bar skulden för detta. Jag tänker inte gå in på några specifika namn men låt oss kalla honom för Z alltså den tilltalade. På frågan – hur upplevde du Jakob? Svarade Z upprepade gånger: – ett störande moment/ allmänt irriterande. Z medger att han därför gav mig ett slag eller en knuff i ryggen. Rättegången fortsatte och vittnet låt oss kalla henne X kallades in till förhör. X säger följande: – J fick motta en hård spark i ryggen, han föll ihop på golvet. Jag reagerade på detta och blev väldigt upprörd.

X var en av få som hade riktigit civilkurage! Otroligt starkt och modigt av henne att vittna all heder till henne. Dock blev vittnet mycket tvivelaktig på om det var en spark eller ett slag i ryggen pågrund av hård press från Zas advokat. Här kommer hålhaken som gjorde att Z sedan friades.

Det blev paus och rättegången fortsatte efter lunchen. Den här gången med en andra tilltalad man och gärning. Låt oss kalla honom för Y och gärning 2. Det handlar om att jag har blivit piskad flera gånger med ett läderbälte. Någon har också filmat inträffandet. Min kära mor vittnade mycket gripande, om hur dåligt jag mått och vad resultatet för mig blev (att jag inhalerade en livsfarlig gas och nästan dog). Samt började använda narkotika. Y berättar om sin syn på det hela. Y anser att jag ”har mig själv att skylla på”. Enligt Y bad jag honom att slå mig med läderbältet. Därför gav Y mig ett piskrapp med bältet. Varför skulle jag be någon att slå mig med ett bälte?

Tyvärr var jag tvungen att avvika när vittnena skulle tala eftersom jag skulle ha missat mitt flyg annars. Men enligt domen var P (ett av vittnena) närvarande. P såg att någon höll i ett bälte och att byxorna var nere.  Andra vittnen var också förhörda och det var ganska uppenbart att alla hade gaddat upp sig till att jag var provocerande redan innan rättegången. När jag läste domen.

Det var väldigt tråkig att Z friades. Det känns inte rätt att en ensam gärningsman döms, åtminstone borde två personer dömas för det här handlar om systematik. Det handlar om flera personer! Det är dessutom fegt och osolidariskt gentemot Y att Z inte stå för sina handlingar när flera personer gjort fel. Även om de som Y gjorde var betydligt värre så ska han inte behöva ta ansvar för dessa handlingar själv. Jag vill därför poängtera det var knappast endast Y som gjorde detta. Många fler har skuld i det hela. Jag valde att plocka ut de mest påträngande individerna och plocka ut något av vad de gjorde mot mig så att de får veta att de gjort fel. Eftersom de inte själva inser det.

Samhället har delvis bekräftat för mig att jag hade rätt. Min sanning har till viss del hunnit ikapp verkligheten. Alla 3 killar som från början var anmälda har mer eller mindre fått känna på att de, de gjorde var fel. De lär ha haft betydligt fler sömnlösa nätter än mig. Jag kan känna viss sympati för dem. Det känns som att jag snart kan lägga detta bakom mig. Jag går ju vidare med mitt liv. Jag hade aldrig lagt ned en sådan kraft och energi på detta om jag inte velat förmedla något till framtiden, velat bringa förändring.

Mitt fall gick till rättegång men tusentals barn, ungdomar och vuxna får inte upprättelse. Vare sig på vissa skolor eller på vissa arbetsplatser. Förövaren/ förövarna får inte veta att de gjort fel. Resultatet: människor känner skam och besvikelse, de tror att de förtjänat kommentarer, slag och sparkar. Samhället har talat om att de inte händer någonting. Förövaren ges utrymme att fortsätta och offret förlorar sin rätt till upprättelse. De här är en verklighet som också finns och jag blundar inte för den, så länge jag vet att människor far illa kommer jag som sagt att fortsätta jobba aktivt i förebyggande syfte mot mobbning.

Parallellt med detta häktas 5 killar för grov misshandel på Sigtuna. Människor har förhoppningsvis lärt sig något. Vi kanske börjar se en utveckling i subkulturen som till viss del (det finns en fantastisk del med skolorna också) bevisligen finns på Sveriges internatskolor? Ja inte bara internatkolor, vem som helst kan bli utsatt för mobbning, detta meningslösa hat var och när som helst. Jag kan bara lära andra av min historia och av det som jag har upplevt. Våga berätta, det finns människor som tror på dig, just dig. Det finns också en verklig rättvisa. Det kanske är så att samhället inte accepterar mobbning? Förhoppningsvis hjälper detta beslut några på traven. Nu börjar den stora och viktiga processen mot skolledningen och den högste ansvarige nämligen skolchefen. För hur mycket han än vrider och vänder. Dumpar över, så kan han inte förneka att han hade det huvudsakliga ansvaret och jag anser att han gjorde fel.

Klicka här för att dela inlägget på facebook.

Känner igen mig!

Publicerad: 2012-04-25
249 rekommenderar
Textstorlek:

Barn till miljonärer greps på elitskolan

Åklagare Yngve Rydberg
Åklagare Yngve Rydberg

Misstänks ha misshandlat skolkamrat

Här på fashionabla Sigtunaskolan misstänks miljonärssönerna ha misshandlat en yngre skolkamrat.

Enligt åklagaren handlar det om ett flertal hårda slag.

– Jag är inte förvånad. Det är en del av kulturen på skolan, säger en tidigare elev.

Vid 14-tiden på måndagen stannade två polisbilar utanför Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, SSHL. Fem män mellan 18 och 19 år greps, misstänkta för att ha misshandlat en yngre elev.

Det var skolan själv som anmälde händelsen, men det är ännu okänt exakt vad som ligger bakom anklagelserna.

Har yppandeförbud

Skolchefen Kent Edberg ville i går kväll inte ge några ytterligare förklaringar.

– Det överlämnar jag till rättsväsendet, säger han.

Åklagaren rubricerar dock fallet som grov misshandel och olaga tvång.

– Det rör sig inte bara om ett knytnävsslag. Det är en ful misshandel där flera personer gett sig på en annan elev med upprepade slag. Mer än så vill jag inte berätta i nuläget, säger åklagare Yngve Rydberg.

De anhållna männens advokater har belagts med yppandeförbud.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska misshandeln ha inträffat på skolområdet i slutet av mars. I början av april kallades fyra av de fem nu anhållna eleverna, som läser sista året på gymnasiet, till enskilda samtal med skolledningen.

De konfronterades med flera uppgifter om ”kamratfostran”. Trots att de nekade till anklagelserna stängdes de av från internatet på obestämd tid, för att garantera säkerheten för övriga elever på skolan.

I går eftermiddag inleddes förhör med de misstänkta männen, som nekar till anklagelserna.

Aftonbladet har talat med flera elever och före detta elever på skolan. Få är förvånade över det inträffade.

– Det enda jag är förvånad över är att skolan till slut har polisanmält det, säger en ­tidigare elev.

Han tog studenten för ett par år ­sedan och berättar hur ”battning”, de blivande studenternas metoder för att introducera förstaårseleverna på skolan, ofta går överstyr.

Tidigare kritik

– De överraskade oss ”battar” på rummet och tvingade oss att slå en tärning som sedan avgjorde hur många slag eller pisksnärtar man skulle få på rumpan, berättar eleven.

Ett annat exempel kallas ”korridoren”. Sistaårs­eleverna ställer då upp längs väggarna. De yngre barnen tvingas sedan springa gatlopp medan de blir knäade och slagna.

Skolinspektionen riktade så sent som förra året skarp kritik mot SSHL och den kultur av kamratfostran som förekommer. Det kan handla om olika lekar eller riter, eller att äldre använder yngre elever som uppassare, skriver myndig­heten i sitt utlåtande.

Förhören fortsätter

I november anmälde ytterligare två personer SSHL till Skolinspektionen. I anmälan skriver en av dem:

”En kväll var jag uppe ­efter läggdags, vilket en äldre elev, endast iklädd handduk, upptäckte. Då satte han sig över mig och höll fast mina armar med ­sina ben. Han slog mig upprepade gånger och skrattade åt att jag var fast så nära hans könsorgan”.

Enligt SVT:s regionala nyhetsprogram ABC har ytter­ligare en elev anmält elever på skolan för misshandel tidigare i år.

I dag fortsätter förhören med de misstänkta männen.

 


Här är de inblandade

18-åring

Hemmahörande i Stockholms län.

Misstänkt för grov misshandel och olaga tvång.

Familjen har inga taxerade inkomster i Sverige.

 

19-åring

Hemmahörande i södra Sverige.

Misstänkt för grov misshandel och olaga tvång.

Fadern har varit ­engagerad i flygbranschen, taxerad årsinkomst på nära 700 000 kronor, fastighet taxerad till cirka en miljon kronor.

18-åring

Hemmahörande i södra Sverige.

Misstänkt för grov misshandel och olaga tvång.

Son till egenförtagare med ett bolag som omsätter drygt 26 miljoner ­kronor enligt senaste årsredovisningen. Familjen har åtta fastigheter till ett taxeringsvärde av nära 13 miljoner kronor.

 

18-åring

Folkbokförd i Stockholm.

Misstänkt för grov misshandel och olaga tvång.

Fadern är engagerad i åtta olika bolag med mångmiljonomsättning, bland annat ett investmentbolag med ansamlade vinster på nära 300 miljoner kronor. Ingen av föräldrarna är skrivna i Sverige.

 

18-åring

Hemmahörande i Stockholms län.

Misstänkt för grov misshandel och olaga tvång

Båda föräldrarna är egenföretagare. Faderns bolag i finansbranschen har en ansamlad vinst på nära åtta miljoner kronor, har tre fastigheter med taxeringsvärde på drygt fyra miljoner kronor.

Våld förekommer även på Sigtuna

Publicerad: 2012-04-23
64 rekommenderar
Textstorlek:
Fem elever på Sigtuna humanistiska läroverk har anhållits. De misstänks för misshandel. Fem elever på Sigtuna humanistiska läroverk har anhållits. De misstänks för misshandel.Foto: JOHANNA REEDER

Fem internatelever misstänks för grov misshandel


Fem elever på Sigtuna Humanistiska Läroverk är anhållna misstänkta för grov misshandel.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska de ha kränkt och slagit en skolkamrat.

– Jag kan inte föregripa utredningen och vill inte uttala mig, säger skolchefen Kent Edberg.

Polisen bekräftar att fem elever på skolan har anhållits i dag misstänkta för grov misshandel.

Ungdomarna är födda mellan 1992 och 1994.

– Det rör sig om grovt våld och pennalism, säger en källa till Aftonbladet.

Skolchefen Kent Edberg vill inte berätta vad som ligger bakom anmälan.

– Jag kan inte berätta något mer. Det vore oriktigt av mig, säger han.

De fem ungdomarna sitter frihetsberövade, men har fortfarande inte fått någon offentlig försvarare.

– Jag lämnade in framställan om anhållande sent i dag, så jag tror inte att de har fått det än, men jag räknar med att det sker under morgondagen säger åklagaren, Yngve Rydberg.

Han vill inte kommentera händelsen annat än att de misstänkta är mycket unga.

– Mer kan jag inte säga eftersom det kan förstöra utredningen.

Så sent som i december förra året riktade Skolinspektionen kritik mot Sigtuna Humanistiska Läroverk och påpekade att det fanns en kultur av kamratuppfostran.

Mer information följer inom kort.                                                                                                            Erik WimanJosefin Sköld Aftonbladet


Visa fler inlägg