Några råd och tecken på mobbning inför skol och arbetsstarten

Snart börjar skolan och arbetet igen. Många av er har möjligen redan börjat arbeta. En klump i magen för vissa, underbart för andra. Enligt Friends skolstartundersökning från (2010-08-23) har 48 %av eleverna någon gång känt sig utsatta för mobbning eller kränkningar.  Undersökningen visar också att mer än var tredje elev i åldern 14-17 år känner oro inför att börja skolan. Mobbning är alltid upprepade förolämpningar, fysiska eller psykiska handlingar som mottagaren upplever kränkande tillskillnad från en konflikt.

Såhär beskriver Rebecka, en av många unga flickor som jag haft kontakt med hur mobbningen har påverkat hennes liv:

”Jag gick i andra klass när allt började lärarna slutade att bry sig efter något år och kollade åt ett annat håll, när de höll på år efter år. Jag vart brutalt mobbad i skolan från årskurs två till 6. Dessa ynka år av mitt liv blev en stor del av mitt resterande liv, ett stort infekterat ärr som kan brista ut i blodbad vid minsta beröring.”

För en trygg och fungerande studiemiljö eller arbetsmiljö är en förutsättning att vi som ser ingriper och agerar mot mobbning. 

Passivitet kan vara ett tecken på mobbning. Eftersom offret berövas sin energi och koncentrationsförmåga, vilket bidrar till att prestationsförmågan sjunker. Kroppsspråket förändras och personligheter kan förändras drastiskt.  En person kan snabbt förändras från social, utåtriktad till inåtvänd och asocial. Den utsatte hittar ofta på orsaker till problemet, ont i magen, stress etc., etc. Människor reagerar helt olika på känslor, ord och handlingar. 

Mitt råd till den som märker minsta lilla tecken och vill prata med den som är utsatt är att hela tiden behålla lugnet. Ställ sällan några direkta frågor, låt den utsatte själv berätta. Gå aldrig överhuvudet. Använd aldrig våld för att förhindra våld om det inte är nödvändigt.  Små saker som att säga ”hej” eller fråga hur läget är kan också betyda mycket för den utsatte.

Mitt råd till dig som blir utsatt är att prata med någon som du har förtroende för.  Arbetsplatsen är skyldig att hjälpa dig. Skolor är också arbetsplatser även för eleverna. Om du ändå inte får den hjälp du behöver kan du kontakta både BEO och DO. Som är statliga myndigheter deras uppdrag är att motverka diskriminering och trakasseri.

Ett bra handlingsprogram mot kränkningar och för likabehandling är också viktigt. Vi ska komma ihåg att mobbning är olagligt för skollagen säger att alla som arbetar i skolan ska motverka mobbning.  Alla barn har rätt att utvecklas i en lugn miljö utifrån sina förmågor enligt kursplanen och dess mål.  Arbetsmiljölagen säger att alla har rätt till en god arbetsmiljö . Det innebär att ingen får ofreda, reta, slå eller trakassera dig. Arbetsgivare och arbetstagare ska samverka för att åstadkomma en god arbetsmiljö och arbetsgivaren ska vidta förebyggande åtgärder till stöd för den som utsätts för ohälsa.

Mycket förebyggande arbete behövs speciellt i Sveriges skolor för enligt skolinspektionen hade anmärkningsvärt 9 av 10 skolor brister i sina planer mot kränkande behandling.  En orsak till detta är att elever med särskilda behov inte får den anpassning de har rätt till. Därför att inkompetensen att bemöta barn med särskilda behov fortfarande finns. En annan orsak är avsaknad av rutiner och bristande dokumentation dvs. man följer inte upp händelser ordentligt.  En tredje orsak som jag vill belysa är att rektorn överskattar kvalitén och inte ser de problem som finns.

Men det viktigaste är civilkuraget att du som medmänniska ser och vågar agera. Oavsett var än mobbning sker, för mobbning kan ske precis var som helst och signalerna är ofta så tydliga men modet att reagera är ofta betydligt svårare för enskilda individer som märker att någon i omgivningen blir mobbad. Agera klokt, våga säga ifrån gå gärna ihop några stycken och visa ditt/ert ställningstagande. Passivitet föder rädsla och rädsla föder tystnad som i sin tyd bidrar till okunskap. För att sammanfatta det jag vill förmedla till er som ”ser på” utan att ta ställning. ”Världen är inte farlig på grund av de som gör skada, utan på grund av de som ser det utan att ingripa.” Albert Einstein.  

Publiceras även på min hemsida här.