Vårkänslor

Vi går mot ljusare tider! Fågerdrill, längre dagar, nya ofta trendiga kläder, blommorna som dekorerar våra ängar, grönheten, säsongens första glass och kanske det bästa av allt den härliga solen som värmer vår hy. Det råder ingen tvekan om att våren är en härlig årstid, finns det då ingen nackdel med våren? Skapar inte dessa ideal en viss stress, i kombination med ljusets snabba hastighet? 

För de flesta av oss är våren en ljusare period men så är inte våren för alla. Varje år drabbas hundratusentals svenskar av såkallade vårdepressioner. Ofta börjar problemet i vuxen ålder. Kroppen hänger inte riktigt med ljusets hastighet. Nya intryck förknippade med stress ger dessa symptom: nedstämdhet, trötthet och bitterhet som resulterar i ökad sömn. Likt höstens angrepp. Ett ökat sug efter klohydrater och socker. Vi är olika känsliga vissa drabbas mer eller mindre av dessa symptom och många drabbas inte. 

Problemet med årstidsbundna depressioner blir mer etablerat ju längre norrut vi lever. I detta avlånga land. Kanske är vi inte fullt redo för livet i norden?

En vårdepression återkommer ofta mer eller mindre men det finns ingripanden för att undvika och motverka depressioner. Mycket handlar om ljus men det handlar också om kroppen såväl den emotionella biten som den fysiska biten. Ett exempel på behandling mot dessa är regelbunden motion. Ljusterapi är också ett bra exempel, kroppen behöver ljus året om speciellt på mörka platser. Ett annat exempel är att tillbringa mycket tid ute, såväl mulna som soliga dagar. Du behöver dagsljuset! Undvik stress och lev i nuet.

En annan frågeställning är om man kan flytta på en vårdepression?

Enligt Jenny Klefbom, legitimerad psykolog. Finns det inget entydigt svar på frågan. Däremot vet man att orsaken till många depressioner är ärftliga gener. Varje enskild individ måste pröva sig fram och hitta sin väg till ljuset. Det finns mediciner men det kanske inte alltid är nödvändigt.

Jag tror också att krav och det samhälle vi lever i kan vara en bidragande orsak till de negativa bitar som våren för med sig.

Det betyder inte att man måste flytta utomlands, rätt behandling gör att man klarar av en depression. Ibland är det nödvändigt med medicinering men oftast inte. Vi är olika och måste finna våra tillgångar och motgångar. Det viktigaste av allt vi måste våga erkänna dessa för oss själva och vilja förändra.

Med detta inlägg vill jag betona att depressioner även finns på våren. Visst är det härligt med vår men det finns alltid människor som lider. Rätt redskap och metod ger möjlighet till njutning åt även dessa individer. Det är inte fel att prata om depressioner bara för att det är vår, ljust och fint. Många mår dåligt och jag hoppas detta inlägg kan hjälpa de som mår dåligt på traven.

För er som vill läsa mer. På bloggen ångest och lycklig skriver 21 åriga Emma om sin kamp mot vårens lidande:

http://angestochlycklig.blogspot.se/2012/03/vardepressionen.html

Kära medmänniskor försök att dra upp rullgardinen och släpp in det fantastiska dagsljuset. Låt er tillvaro stråla!

Sprid vidare inlägget på facebook via den här länken.