Grennaskolan får återigen kritik

Av Peter Gustafsson den 19 maj 2012 kl. 06:58 Jönköpingsnytt.


Skolinspektionen kommer fortsätta inspektera Grennaskolan eftersom åtgärderna som vidtagits inte är tillräckliga. Foto: Smålandsbilder.se
Åtgärderna som har vidtagits är inte tillräckliga. Därför kommer Skolinspektionen fortsätta granska Grennaskolan.

Skolinspektionen gjorde i slutet av 2011 en riktad tillsyn av riksinternatet Grennaskolan med anledning av att det funnits tendenser till kamratuppfostran, så kallad pennalism, bland eleverna. Myndigheten har bland annat klagat på att det saknas en likabehandlingsplan och att skolans ordningsregler är av bestraffningskaraktär.

Rätta till bristerna
Grennaskolan får efter den senaste inspektionen kritik på ett antal punkter, och Skolinspektionen uppmanar skolan att rätta till bristerna.
"Skolan framstår på många områden som trygg och erbjuder en god studiemiljö, men samtidigt framkommer i intervjuerna att det sker kränkningar av olika omfattning och svårighetsgrad på skolan. Miljön kan därmed inte anses vara trygg för alla elever. Skolan har ingen gällande årlig plan mot kränkande behandling. Rutinerna för hanteringen av signaler om kränkningar är oklara och uppvisar brister", skriver Skolinspektionen i sitt beslut.

Ny inspektion i höst
Skolan har under våren påbörjat ett arbete med att rätta till bristerna, men enligt Skolinspektionen är åtgärderna inte tillräckliga. Därför kommer en ny inspektion göras i höst.
"Skolans ordningsregler är omfattande med straffrättsliga formuleringar och har karaktären av bestraffning, bland annat kan de medföra att elevens rätt till utbildning sätts ur spel. Skolan utreder inte stödbehovet och utarbetar inte åtgärdsprogram för alla elever som befaras inte nå de kunskapskrav som minst ska uppnås. Elevhälsan omfattar inte specialpedagogiska resurser", står det vidare.
Utöver kritiken från Skolinspektionen har en 18-årig elev på Grennaskolan dömts för misshandel av Jönköpings tingsrätt efter att ha slagit en annan elev på skolan med ett skärp. Domen blev böter och ungdomstjänst.

Vill ni också vara med och påverka grennaskolans ledning ge din röst här:

BannerFans.com