World Autism Awareness Day

World Autism Awareness Day, Världsautismdagen, den 2 april instiftades av FN 2007 och har uppmärksammats sedan 2008 med syftet att uppmärksamma funktionsnedsättningar inom autismspektrumet, vad dom innebär för individen och samhället, och behoven både för individen och i samhället för att även personer med funktionsnedsättningar inom autismspektrumet ska kunna leva som andra med lika rättigheter och samma möjligheter.

Autismspektrum, eller autismspektrumtillstånd (AST) är ett samlingsnamn för flera diagnoser med liknande symtom som finns hos cirka en procent av befolkningen och som påverkar livet mycket, både för individen och för omgivningen, samtidigt är skillnaderna i vilka svårigheter man har och till vilken grad olika mellan olika personer då vi alla är individer. Vetenskapliga studier visar entydigt att AST har biologiska grundorsaker med en stark ärftlig komponent.

AST påverkar hjärnans sätt att hantera information, i vardagen märks det framförallt på hur man samspelar och kommunicerar med andra människor, man kan tolka andra människors tankar och känslor på ett annorlunda sätt och kan ha svårigheter att tolka egna tankar, känslor, och andra kroppssignaler / sinnesförnimmelser, man kan också ha svårigheter med att avläsa sociala signaler / koder som är självklara för de flesta andra. Man kan ha svårigheter att se saker i ett sammanhang och att planera och organisera sin tillvaro. Att man är stresskänslig är vanligt med stress utifrån bristande överblick och kontroll över både dagen och tillvaron eller när kraven överstiger förmåga och kapacitet.

Positivt med AST är att man ofta har en stark förmåga att fokusera på ett intresse eller en arbetsuppgift, att man är mycket noggrann i allt man gör, med en ibland "överdriven" ärlighet / moralkod.

Socialstyrelsens rapport "Alltjämt ojämlikt" från 2010 visar på betydande skillnader i levnadsförhållanden mellan undersökningsgruppen och befolkningen i stort. Inom samtliga undersökta områden, med undantag för boendestandard, har undersökningsgruppen sämre levnadsförhållanden än befolkningen. I förhållande till befolkningen kännetecknas gruppen av en låg utbildningsnivå och ett utanförskap på arbetsmarknaden samtidigt som de har en svag personlig ekonomi och en mindre aktiv fritid. Familjebilden skiljer sig också gentemot generella mönster i befolkningen bland annat genom att färre är gifta eller har barn.

Vi har mött många människor med AST i olika sammanhang och vet av erfarenhet att det ofta saknas en djupare kunskap och förståelse om AST i samhället, många diskrimineras, faller genom samhällets skyddsnät, eller far illa på andra sätt, och bara utbildning räcker inte utan man behöver också ta del av erfarenheter från personer med AST för en bättre förståelse, för rätt anpassningar i miljö och bemötande, och rätt individuellt stöd till varje person med AST.

Som ambassadörer för det statliga projektet (H)järnkoll (hjarnkoll.se) vill vi uppmärksamma World Autism Awareness Day 2013, dela med oss av våra erfarenheter, och arbeta för att alla får lika rättigheter och samma möjligheter oavsett psykiskt funktionssätt.

Jakob Lindén
Ambassadör för (H)järnkoll i norrbottens län

Robin B. E. Sjöberg
Ambassadör för (H)järnkoll i stockholms län

Läs även inlägget via min hemsida här.