En modig elev som vågar berätta

 
 
Anna%20hoppade%20av%20Lundsberg

I klippet ser vi en modig före detta elev på Lundsberg som vågar berätta om sin tid på Lundsberg. Jag finner många likheter i hennes berättelse, men också skillnader i jämförelse med vad som skedde under min tid på Grennaskolan 2011.

Det stämmer att det finns många som har en bra bild av skolan och att det inte är alla elever som utövar kamratförtryck. Den mobbning som utförs är ganska lik, Grennaskolan har många gånger framförts som den snälla internatskolan så var det inte när jag gick där.  

Skillnaden mellan Lundsberg och Grennaskolan är att åldern inte har någon betydelse. På Grennaskolan kan vilken svag individ som helst hamna lägst i hierarkin. Första veckorna scannar eleverna av omgivningen. Sedan bestämmer mobbarna sig för vem som ska bli utsatt som hämndaktion på deras egen bitterhet, om man har ett funktionshinder är det kört.

Mina mentorer agerade och gick till ledningen. Även fast ledningen fick larm om misstanke agerade inte ledningen och när väl ledningen ”agerade” vägrade skolchefen att prata med mig överhuvudtaget. Han konfronterade endast de andra och valde att döma mig utifrån deras berättelser.

Gemensamt är att man blir utfryst av både ledning och elever när man berättar, det är totalt oacceptabelt. En skolchef ska tydligen inte heller be om ursäkt när övergrepp bevisats. Normen att inte berätta satt eller sitter i ryggmärgen lika starkt på Grennaskolan som på Lundsberg. Jag hoppas normerna ändrats men jag tvivlar starkt. Så länge ledningen bojkottar kritik kommer mobbningen fortsätta i generationer. Även om vi får men för livet, växer vi som har blivit utsatta och blir starkare. För att citera Anna Lidwall ”Jag blev ju en starkare individ”. Tack Anna din berättelse är stark.    

Angående min medverkan i SVT Debatt

Nu har jag sett på klippet där jag medverkade i SVT Debatt under gårdagen. 

Jag hade önskat att någon från Lundsberg som själv blivit utsatt vågade berätta, tyvärr ser verkligheten annorlunda ut i princip ingen vågar öppet (ej anonymt) tala om sina erfarenheter på internatskola. På grund av rädsla för repressalier. Och inte bara när det gäller internatskolor mobbning är ett tabubelagt ämne överlag. Alla barn förtjänar en trygg skolgång, diskriminering och mobbning är oacceptabel. Jag tycker därför att skolinspektionen borde stänga fler skolor som har problem i allmänhet.

Jag har under dagen fått många mail och jag vill tacka för alla varma kommentarer.

För er som missade klippet kika gärna, kommer även att länka på min hemsida:

http://www.svtplay.se/video/1397150/29-8-22-00Kanske pekar ledningsproblematik på att fler internatskolor borde stängas ned?

 
 
 
”Jag minns inte en enda natt från mitt läsår på internat då jag sov gott. Jag fick vatten och snö kastat på mig i sängen, jag blev fastbunden, slagen och sparkad”. Det var på Grennaskolan 2011. 2012 häktades tre elever för grov misshandel i Sigtuna. 2013 läggs Lundsberg skola ned efter att tortyr bekräftats. Gemensamt är att ledningen inte haft någon som helst kontroll över våldet. Jag ser ytterligare ett allvarligt mönster att övergrepp triggas av aggressivitet. Jag såg själv hur elever på min skola satt och tittade på filmer som Ondskan och inspirerades till att begå övergrepp. 
 
Idag läste jag med stor lättnad och glädje att skolinspektionen stänger ned Lundsberg med omedelbar verkan. Det är naturligtvis inte roligt att elever gråter och att personal förlorar sina jobb. Människor som under många år levt i en tämligen annorlunda värld där normer styrt och där tortyr varit vardagsmat. Om man inte passar in ska man anpassa sig, annars är det kört. Jag hoppas av hela mitt hjärta att ni människor får chansen att komma till en trygg skola och att ni får ett värdigt arbete som passar er. Eventuellt känner ni att helvettet äntligen är över. Även om det är jobbigt att slitas från en extrem värld. En del har också en fin bild av internatskolevärden, det finns också mycket fint med internatskolorna men den fysiska och psykiska tortyren överväger min bedömning. 
 
Debatten borde inte enbart handla om Lundsberg. Debatten borde handla om samtliga tre riksinternat. Även om nya fall av kamratförtryck inte uppdagats på exempelvis Grennaskolan, tvivlar jag inte  ett ögonblick på att mobbning inträffar där just precis nu.
  
Varför jag tror att mobbning existerar på Grennaskolan, är för att samma skolchef som bevisligen inte agerade sitter kvar som VD och skolchef. Jag litar inte längre på att skolinspektionen godkänt skolan en gång eftersom skolinspektionen även godkände Lundsberg. Trots att min skolchef inte agerade har skolchefen som sagt fått fortsatt förtroende från ledningen. Hur ledningen kan ha fortsatt förtroende är en frågeställning som kan förklaras av begreppen  norm och generation. Möjligen pekar frågeställningen på en generell svårighet där skolchefer för samtliga riksinternat inte tar ansvar för att barn far illa. Och där mobbarnas mäktiga föräldrar har stort inflytande. Jag kände i alla fall så utifrån hur jag blev bemött. 
 
Jag förväntar mig att skolinspektionen granskar samtliga riksinternat noggrant och kontinuerligt. 
 
Vad riksinternaten borde göra är att genast placera ut fler vuxna på elevhemmen och byta ledning. Jag har framfört konstruktiv kritik. Vad är kritik när chefen är okontaktbar (vilket skolchefen på Grennaskolan har varit när jag kontaktade honom)? En ledning som flera gånger accepterat pennalismen har visat så tydliga brister i sitt ledarskap, så tydliga att det inte längre går att leda en skola eller arbetsplats enligt min mening. Vilket Grennaskolan har visat eftersom mitt fall inte var det första. Lundserg har visat det tydligast och det är nog bara en tidsfråga innan någon av de andra riksinternaten visar det igen. Hur många gånger ska skolledningen behöva bevisa att deras ledarskap inte håller? Nu är det dags att vi vaknar upp, det är 2013 och vi kan inte ha skolchefer som tänker som om det vore 1813.  
 
Läs även inlägget via min hemsida här.
Visa fler inlägg