Fullständigt oacceptabelt!

 
 
 

I Videon ser vi hur en 15 årig Rysk pojke mobbas och trakasseras av jämnåriga pojkar i Moskva. Pojken har blivit lurad via en dejtingtjänst på nätet, i god tro om att han ska träffa "Uncle Dima". Han konfronteras av en annan pojke. I  filmen tvingas han säga sin adress och skola, mobbarna hotar sedan att hänga ut pojken. Syftet med filmen är att förmedla att det inte är normalt att ha sex med pojkar och vad som kan hända. Samt att homosexuella är mindre värda och inte bör behandlas med hänsyn. Det visar slutet av filmen tydligt när en flaska urin hälls över pojken. Syftet är alldeles för uppenbart för att vi ska kunna förneka det: "Vi är 15 och du är 15. Men du är bög". Ska det vara ett men? Nej det ska inte vara ett men för alla människor är lika mycket värda och förtjänar samma respekt, i alla fall i min värld.    

Ryska unga pojkar trakasseras med ungefär samma metoder. Många tar livet av sig efter att de hängts ut på nätet, blir hånade, trakasserade, torterade eller mördade. Föreställ er ett helt samhälle totala eliminering, skuldbeläggande eller straff bara för att du är bög. Det är precis vad som håller på att hända i Ryssland. 

Jag publicerar videon för att visa sympati för pojken och total avsky mot den passivitet och det förlöjligande som råder i filmen. En typisk gruppdynamik utspelar sig, där en, två eller tre förövare är aktiva omringade av många passiva åskådare. Åskådare filmar det hela för att kunna lägga ut det på sociala medier och på så vis vinna pondus. Allt handlar om att vinna respekt och respekt är att sprida hat. Men det är inte sant, det är inte ärlig prestige att sprida skräck.  

Vi kan aldrig acceptera att det händer vare sig i Ryssland eller i Sverige. Vi måste visa att vi fördömer detta men samtidigt stöttar de utsatta. Ett större förakt mot homosexuella har blivit ett faktum, vilket bidrar till ett segregerat samhälle. Polisen och inte minst den Ryska staten är uppenbarligen totalt ointresserade av att agera mot nazisternas framfart. I en miljö präglad av klyftor och stora skillnader i värdet av en människa passar Putin på att vinna opinion genom att välkomna hatet, exempelvis med lagar som förbjuder homosexuell propaganda. Istället för att göra det som vilken annan demokratisk stat som helst skulle ha gjort, förklarat och visat sin avsmak till mord, våld och fientlighet. Det är viktigt att vi visar vårt stöd inte minst för de flyende Ryska homosexuella män och kvinnor som alltför ofta nekas asyl i Sverige. Det är det minsta vi kan göra för att agera mot homohatet.  

För att citera operasångaren och debattören Richard Söderbergs debattinlägg, SVT, 2013-07-27, "Hur kan vi vara tysta när Rysslands homohatare torterar barn".

"Tar ni inte ert ansvar kommer ni inte kunna sova på nätterna. För ni kommer drömma om bilden på den unga pojken som sitter på knä. Och gråter. Och som torteras för att han ville kramas, för att ni som hade ansvar valde att vara tysta. Och det är inga vackra drömmar. 

Men ni har möjlighet att vara med och påverka. Det är en vacker dröm. Låt mej få uppleva den. Snälla. Låt alla som vill kramas få lov att göra det.

Och låt mej få sluta gråta."

Ansvaret ligger främst hos våra politiker men också hos oss "vanliga människor", att inte hata homosexuella och att inte försvara homohat. Förhoppningen om en vacker dröm lever vidare. Just nu pågår Stockholm Pride. Sverige bör fortsätta vara ett föregångsland inte ett mardrömsland.

Visa fler inlägg