Medmänsklighet behövs även under sommarmånaderna

Nu är det sommar snart, ljuvligt! Idag släps tydligen kossorna ut på grönbete. En saftig entrecote på grillen. Långa helger och kanske lite semester. Resor planeras hit och dit, skolan slutar snart. För många är det fantastiskt äntligen total frihet under ett antal månader. Jesper och Elin är några ungdomar som inspirerar mig. De ska cykla enhjuling genom hela kontinenten. Otroligt! En resa som jag verkligen beundrar. Deras syfte är att bidra till en bättre värld. Samt att sprida glädje och kärlek. För mer information besök deras hemsida här http://www.unicycling4love.com/se.


Alla delar inte den här fina och positiva entusiasmen till sommaren. Det finns också en annan verklighet för ungdomarna och barnen. Skilsmässor, vårdnadstvister, slagsmål, våld och fylla. Dessa omständigheter blir faktiskt värre under sommarlovet. Skolan är inte alltid en otrygg plats. Skolan kan också vara en trygghet även om den är otrygg för många.


Resurserna minskar för barn och ungdomar drastisk under sommaren. Många ungdomar får kanske inte ens ett sommarjobb. Sommarjobb kan vara den enda möjligheten till att påverka den unges situation, t.ex. om man kommer från en familj som har det dåligt ställt. Bristen på sysselsättning och välfärd tror jag kan vara några orsaker till att brottsligheten ökar markant under sommarmånaderna. Misshandel och våldtäktsbrott ökade 2010 med hela 44 respektive 50 % enligt BRÅ. Hur tänker egentligen politiker när de skär ner på resurserna trots att fler människor onekligen far illa? Vad blir då resultatet? Den psykiska ohälsan ökar och vad gör politiker, skär ner även inom psykiatrin. Det är också en viktig faktor.


Men är myndigheter och inläggning på klinik den enda lösningen? Finns det kvar någonting som heter människokärlek i Sverige? Det som borde sitta i ryggmärgen. Jag vet att det finns, jag har mött så många fina människor i detta jordeliv. En hjälpande hand och en viss förståelse för både offret och förövaren behövs, speciellt under sommaren. Att man förstår betyder inte att man försvarar handlingarna i sig. Kom ihåg: "det är mänskligt att fela, men inte alltid okej". Med den här statistiken om verkligheten och sommarlovet för många, vädjar jag till er hjälp. Säg "hej" och försök om du kan hjälpa den utsatte. Ett "hej" kan faktiskt förändra någons dag, ibland kan det räcka men glöm inte bort att en människa ibland också behöver mer än ett "hej".


Från mg till er


Njut och ha en riktigt bra vår/ sommar med gott samvete!

 

Klicka här för att dela inlägget på facebook.

#1 - - Irma:

Vården i sverge är tyvärr en skam, speciellt psykvården.