En viktig dag med rätten att hedras

Bilden nedan delas just nu intensivt på sociala medier. Jag tycker bilden säger mer än tusen ord och ingen kunde formulera orden bättre än FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på Internationella autismdagen, 2 april 2013.

"Låt oss tillsammans med personer med autism, deras familjer och deras företrädare bilda en gemenskap av röster för ökad medvetenhet och förståelse. Låt oss också se på oss själva och omvärdera våra egna och våra samhällens attityder så att vi kan göra oss av med de fördomar som ligger till grund för diskriminering av personer med funktionshinder. Låt oss förbinda oss till att skapa ett rättvist samhälle som bryr sig om och som kan ge sann värdighet och rättigheter åt alla."

Ban Ki-moon FN:s generalsekreterare

Internationella kvinnodagen är med all rätt väl uppskattad, ADHD pratas det mycket om i dagens samhälle. Men vi glömmer allt för ofta bort de många procent i Sverige som lever med autism i sin vardag. När det väl pratas om autism i samhället, är det alltför ofta oerhört skuldbelagda, konservativa och stigmatiserade  fördomar som dyker upp. Okunskap och bristande respekt vill jag tydligt konfrontera, genom mitt ställningstagande. Barn och vuxna med autism förtjänar inkludering, hänsyn, stöd och gott bemötande. Gör som jag dela bilden och inlägget. För guds skull glöm inte bort Världsautismdagen, den 2 aprill 2015. Skriv in dagen i era almanackor nu!
 
 

Kära medborgare

Om det är någonting jag blivit allergisk mot, så är det att ständigt se exempel på hur äldre behandlas, hur unga glöms bort eller, hur människor överlag utnyttjas eller särbehandlas. Det som kliar och gör mest ont i min halls i vår samtid är hatet på våra gator och torg. Hatet som sprider sig som en ond cirkel i världen och ger sitt förbannade uttryck i olika former, rasism, tortyr, våld, brutalitet och massmord.

Hatet som tyvärr har fått en plattform och opinion inom den svenska politiken. Genom våldsamma handlingar, sexism och rasism. Samtidigt som feminismen, anti-rasism och tanken om ett rättvist Sverige idag växer.

Jag vet inte om den tanken och viljan är större än någonsin. Det kommer visa sig imorgon och i framtiden. För jag hoppas av hela mitt hjärta, att många människor just idag känner sig starka och modiga att rösta. Många av oss känner säkert någon som flytt undan eller tvingats utstå hatarnas grymheter i andra delar världen, många av oss ser vad som ständigt händer i Sverige, känner sig rädda och samtidigt fullständigt maktlösa. Till er vill jag säga - Var inte rädda, vi är inte maktlösa, ni har full rätt att lägga era röster och stå emot. Vi har full rätt att demonstrera och påverka.

Nu ska jag ut och knacka dörr, informera och försöka förmå människor att rösta för ett mänskligare Sverige.

Ge inte upp kära medborgare, idag kan vi visa att vi vänder vindarna, att vi inte litar på hatarna, att vi aldrig kan acceptera deras styre i Sverige. För jag tror och jag ber varje dag för ett bättre Sverige, där vi kan leva i fred tillsammans. 
Visa fler inlägg