Världen behöver goda och kloka ledare

Få har säkerligen undgått nyheten om Nelsons Mandelas död. I torsdags avled Mandela i sitt hem utanför Johannesburg. En legend, en förebild framförallt en rättvisans man. En stor son och en fadersgestalt för miljontals personer. Ingen kunde säga det bättre än Mandela själv innan domen föll 1963: ”Herr ordförande. Jag är den huvudmisstänkte. Jag har kämpat mot vit överhöghet och mot svart överhöghet. Jag har hyllat Idén om ett fritt demokratiskt samhälle. Där alla kan leva tillsammans i samförstånd”. 1963 lyssnade ingen på Mandela, i ett samhälle där det var lag på att svarta människor regelbundet skulle särbehandlas. Apartheidlagarna var grymma och outhärdliga bestämmelser. Trots förintelsen hade ingen reagerat med kraft mot systemet. Men Mandela berördes inte bara själv av lagarna, han såg hur hans landsmän led vilket bidrog till att han tog ställning. Mandela agerade med kurage och han kom att straffas hårt. Nästan en tredjedel av sitt liv tvingade Mandela sitta i fängelse, för att han förde en kamp mot rasismen och mot diskriminering en kamp för människovärdet.

Idag hyllas Mandela som den sanna hjälte han var. Det dansas runtomkring i Sydafrika. Barack Obama höll ett lysande tal under minnesceremonin. Alla vill visa sin tacksamhet för den nation Mandela byggt upp.

Nelson Mandela hade kunnat välja att massakrera och bekräfta sina egna ”hämndbegär”. Men Mandela hade förvisso inga som helst behov av att hata den vita rasen, trots att han berövades sin rätt till frihet av vita män och kvinnor. Mandela valde ett annat alternativ, att tänka långsiktigt och förståndsmässigt på hur han skulle behandla sina medmänniskor.

Världen är full av ondska och hämndlystnad. Vi ska inte låta dessa emotioner vare sig styra eller vina prestige på vår planet. Istället bör vi minnas Mandela som ett gott föredöme, i ett samhälle där främlingsfientlighet fortfarande finns. Minnet av Mandelas vishet betyder för mig att kampen mot rashat lever vidare. Att vi alla har etiska värderingar att se upp till och efterleva. Normer som innebär stark solidaritet, försoning och jämlikhet.

Världen behöver goda, mänskliga, trovärdiga och diplomatiska ledare. Människor som ler och går vidare. Människor som inte viker sig för att stå upp för människor som berövas sina rättigheter och säger – Stopp någonting är fel i det här samhället. Människor som inte tvivlar på att ställa upp för sjuka och svaga individer i samhället (vilket Mandela t.ex. gjorde genom sitt djupa engagemang runtomkring aidsepidemin). Människor som kämpar in i det sista. Frågan är om världen någonsin kan få tillbaka, en människa som liknar Nelson Mandela?  
 
Läs även inlägget via min hemsida här